Friday, July 29, 2011

Lõhesupp

lõhe

Lõhe elab Atlandi ookeani ja sellega piirnevatel meredel, ka Läänemeres. Ta võib kasvada rohkem kui meetr pikaks ja kaaluda rohkem kui 30 kilo.
Eestis teada olev rekord lõhe kaalus 37,75 kg ja see püüti Keila jõest 1938. aastal.
Lõhe peamised toiduobjektid meres on kilu ja räim. Rikkalik söögilaud tagab kala kiire kasvu.
Läänemeres oli lõhe varasemal ajal üsna laialt levinud, asustades kõiki kudemiseks ning noorjärkude kasvamiseks sobilikke jõgesid.19. sajandi keskel sigis lõhe
vähemalt 60 Läänemerre suubuvas jões.Nüüd on paljud Läänemerre suubuvatest jõgedest lõhe looduslikuks sigimiseks eri põhjustel kõlbmatud ning populatsioonid seal hävinud.
Lõhe on suure rasvasisalduse ja kõrge kalorsusega. Eriti hinnatud on külmsuitsu- ja soolalõhe.

Lõhesupp

1 lõhe supikogu, 1/2 klaasi riisi, 1 l vett, 2 porgandit, 6 kartulit, 1 porrulauk, maitserohelist, pipart, soola, loorberileht

Valmistamine
Pane lõhe supikogu potti külma veega keema. Eemalda vaht. Keeda tasasel tulel 5 minutit. Tõsta kalatükid välja. Kurna leem ja vala tagasi puhtaks pestud potti. Keeda riis eraldi anumas pehmeks. Hauta rõngasteks lõigatud porrulauk pannil õli sees pehmeks. Vala hautatud porrulauk kalaleeme sisse. Lisa sellele porgandiseibid ja kartulikuubikud ning pool teeklaasi
keedetud riisi. Keeda, kuni juurvili on pehme. Lisa ka valmis keedetud ja luudest puhastatud lõhetükid. Lisa maitseroheli

No comments:

Post a Comment